بررسی قیمت پوند در بازارهای مالی به همراه تحلیل ارزش آن در سال 2025

قیمت پوند

یکی از ارزهای برجسته و تاثیرگذار در بازارهای مالی، پوند استرلینگ بریتانیا است. از زمان معرفی آن در قرن هشتم میلادی تا به امروز، پوند به عنوان یکی از ارزهای اصلی جهان، تاریخچه‌ای پر فراز و نشیب را پشت سر گذاشت. در این مقاله، می‌خواهیم نگاهی دقیق‌تر به تاریخچه این ارز، عواملی که باعث ایجاد نوسان روی قیمت پوند می‌شوند و همچنین، تحلیل‌های فاندامنتال مربوط به آینده پوند در سال جاری بیندازیم تا در کنار آشنایی عمیق‌تر با این ارز، فرصت‌های ترید و سرمایه گذاری روی آن را بهتر بشناسیم. با ما در این جستجوی تحلیلی، همراه باشید.

نگاهی به تاریخچه پوند از دوران آنگلوساکسون تا استاندارد طلا

پوند استرلینگ، یکی از قدیمی‌ترین ارزهای جهان است که تاریخچه آن به بیش از 1200 سال پیش و دوران روم باستان برمی‌گردد. نام «پوند» را از کلمه لاتین «لیبرا پوندو» (Libra Pondo) به معنای «وزن» گرفته‌اند و در طول زمان به پوند استرلینگ تبدیل گشت.

در سال 775 میلادی و در دوران «آنگلوساکسون» پوند به عنوان واحد پول در انگلستان معرفی شد. این واحد پول، معادل مقدار مشخصی نقره بود که در آن زمان، ثروت زیادی به شمار می‌رفت. اولین پادشاه انگلستان اتلستن (Æthelstan) در سال 928 میلادی، استرلینگ را به عنوان اولین ارز ملی پذیرفت و ضرابخانه‌هایی را در سراسر کشور تاسیس کرد تا نیازهای رو به رشد کشور را تامین کند.

اولین سکه پوند در سال 1489 و در زمان سلطنت هنری هفتم ضرب شد. از آن زمان تاکنون، طراحی و ویژگی‌های سکه‌های پوند تغییرات زیادی کرده است. پس از شکست دریایی انگلستان توسط فرانسه در قرن هفدهم، ویلیام سوم، بانک انگلستان را به راه انداخت تا هزینه‌های جنگ با فرانسه را تامین کند. در این زمان بود که اسکناس‌های پوند برای اولین بار منتشر شدند.

ما در این جستجوی تحلیلی، همراه باشید.
نگاهی به تاریخچه پوند از دوران آنگلوساکسون تا استاندارد طلا

ماجرای پوند استرلینگ و استاندارد طلا

برای اولین بار در سال 1717 انگلستان، ارزش استرلینگ را بر اساس طلا تعریف کرد. «آیزاک نیوتن» به عنوان رئیس ضرابخانه، قیمت طلا را به ازای هر اونس 4.25 پوند در نظر گرفت که این قیمت پوند به مدت دویست سال ثابت ماند. جنگ جهانی اول باعث شد که انگلستان، استاندارد طلا را به حالت تعلیق درآورد تا بتواند راهی برای پرداخت هزینه‌های جنگ بیابد. در آن زمان، انگلستان زیر بار قرض فراوانی رفت و در طول جنگ جهانی اول با تورم بسیار بالایی مواجه شد.

از سوی دیگر، آغاز جنگ، سرمایه گذاران را به سمت نگهداری از طلا سوق داد. در این دوره، سرمایه‌ گذاران، تبدیل پوندهای خود به طلا را شروع کردند و با این کار، ذخایر طلای بانک انگلستان را به سرعت کاهش دادند. این وضعیت باعث شد که انگلستان نتواند به تعهدات خود در قبال تبدیل قیمت پوند به طلا عمل کند و در نهایت در سال 1931 از استاندارد طلا خارج شد. ارزش پوند یک بار دیگر در سال 1967 هم کاهش پیدا کرد و دلیل آن بحران اقتصادی دیگری بود که در انگلستان رخ داد. به دنبال این ماجرا، دولت اعلام کرد که قیمت پوند را بیش از 14 درصد کاهش می‌دهد.

ماجرای خروج انگلستان از اتحادیه اروپا چه بود؟

خروج انگلستان از اتحادیه اروپا که به برگزیت (Brexit) معروف است، یکی از مهم‌ترین تحولات سیاسی و اقتصادی دهه‌های اخیر بود. انگلستان برای خروج از زیر پرچم یورو چند دلیل داشت که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم.

کنترل مهاجرت

یکی از نگرانی‌های اصلی مردم بریتانیا، افزایش مهاجرت و تاثیر آن بر بازار کار و خدمات عمومی بود. بسیاری از بریتانیایی‌ها احساس می‌کردند که مهاجرت آزاد در اتحادیه اروپا باعث کاهش فرصت‌های شغلی و فشار بر خدمات عمومی می‌شود.

ضعیف شدن حاکمیت ملی

بریتانیایی‌ها احساس می‌کردند که عضویت در اتحادیه اروپا، قدرت حاکمیت ملی و استقلال بریتانیا را کاهش می‌دهد؛ تا اندازه‌ای که گویا تصمیم‌گیری‌های مهم انگلستان به جای لندن در بروکسل گرفته می‌شوند. از سوی دیگر، برخی از سیاستمداران بریتانیا معتقد بودند که بوروکراسی اتحادیه اروپا پیچیده و ناکارآمد است و نمی‌تواند به سرعت با تغییرات جهانی سازگار شود.

نیاز به بهبود اقتصاد

به اعتقاد برخی از اقتصاددانان انگلیسی، عضویت در اتحادیه اروپا باعث کاهش بهره‌وری و استانداردهای زندگی در بریتانیا شده است. این موضوع منجر به نارضایتی طبقه کارگر و رای به خروج از اتحادیه اروپا شد.

نگرانی‌های تاریخی و فرهنگی

بریتانیا همیشه نسبت به یکپارچگی اروپا تردید داشت و تمایل داشت که استقلال بیشتری نسبت به دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا داشته باشد. این موضوع هم دلیل دیگری برای خروج از اتحادیه اروپا به دست انگلستان داد.

تصمیم نهایی برای خروج از اتحادیه اروپا

در 23 ژوئن 2016، انگلستان یک همه‌پرسی برگزار کرد که در طی آن با نتیجه 52% به 48% مردم تصمیم گرفتند که از اتحادیه اروپا خارج شوند. به دنبال این ماجرا، در 29 مارس 2017، انگلستان به طور رسمی ماده 50 معاهده اتحادیه اروپا را فعال و فرآیند خروج را آغاز کرد. پس از گذشت سه سال، انگلستان در 31 ژانویه 2020 به طور رسمی از اتحادیه اروپا خارج شد.

برگزیت تاثیرهای گسترده‌ای بر اقتصاد، تجارت و زندگی روزمره مردم انگلستان و اتحادیه اروپا داشت. از جمله این تاثیرها می‌توان به افزایش نابه‌سامانی اقتصادی، کاهش قیمت پوند، تغییرات در قوانین مهاجرت و تجارت بین‌المللی اشاره کرد.

ماجرای خروج انگلستان از اتحادیه اروپا چه بود؟

چه فاکتورهایی روی قیمت پوند تاثیر می‌گذارند؟

قیمت پوند استرلینگ تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می‌گیرد که در ادامه به مهم‌ترین آنها اشاره می‌کنیم.

نرخ تورم

وقتی نرخ تورم در یک کشور بالا می‌رود، قدرت خرید پول آن کشور کم می‌شود. این یعنی با هر واحد پول می‌توان کمتر از قبل، کالا و خدمات را خریداری کرد. در نتیجه، وجود تورم در انگلستان باعث می‌شود که ارزش پوند نسبت به ارزهای دیگر پایین بیاید.

نرخ بهره

همراه با افزایش نرخ بهره، قیمت پوند بالا می‌رود؛ چون سرمایه ‌گذاران به دنبال بازدهی بالاتر هستند و پول خود را به کشورهایی با نرخ بهره بالاتر منتقل می‌کنند. از سوی دیگر، تغییرات در تراز پرداخت‌ها هم می‌توانند با تاثیر روی نرخ بهره، زمینه را برای نوسان ارزش پوند، فراهم کنند. برای مثال، کسری تراز پرداخت‌ها می‌تواند بانک مرکزی را با هدف جذب سرمایه گذاران خارجی، وادار به افزایش نرخ بهره کند که این موضوع، ارزش پوند را افزایش می‌دهد.

سیاست‌های پولی

تصمیم‌های بانک مرکزی انگلستان (BoE) در مورد نرخ بهره و تمام سیاست‌های پولی می‌تواند تاثیر زیادی بر ارزش پوند داشته باشد.

رشد اقتصادی

وقتی رشد اقتصادی در انگلستان بالا باشد، قیمت پوند و ارزشی که در مقابل ارزهای دیگر به دست می‌آورد بالا می‌رود؛ چون نشان‌دهنده سلامت اقتصادی کشور است.

تراز پرداخت‌ها

کمی قبل در مورد ارتباط بین تراز پرداخت و نرخ بهره گفتیم. تراز پرداخت‌ (Balance of Payments) گزارشی است که تمام تراکنش‌های مالی بین ساکنان یک کشور و بقیه جهان را در یک دوره زمانی مشخص، ثبت می‌کند. این تراکنش‌ها شامل تجارت کالا و خدمات، سرمایه گذاری‌ها و نقل و انتقال‌های مالی می‌شوند. تراز پرداخت‌ می‌تواند تاثیر مهمی بر قیمت پوند داشته باشد.

به این صورت که اگر انگلستان، کسری تراز پرداخت‌ داشته باشد، بدان معنا است که واردات آن بیشتر از صادراتش است. این موضوع می‌تواند عرضه پوند را بازارهای جهانی افزایش دهد و ارزش آن را پایین بیاورد. در مقابل، اگر تراز پرداخت‌ها نشان‌دهنده ورود سرمایه‌های خارجی به کشور باشند، می‌توانند تقاضا برای پوند را افزایش داده و ارزش آن را تقویت کنند.

اعتماد و احساسات بازار

اعتماد و احساسات بازار، نقش مهمی در نوسان‌های ارزش پوند دارند. وقتی سرمایه‌گذاران به اقتصاد بریتانیا اعتماد دارند، تقاضا برای پوند افزایش پیدا می‌کند و ارزش آن بالا می‌رود. برعکس، اگر نگرانی‌هایی درباره وضعیت اقتصادی وجود داشته باشد، سرمایه‌گذاران به فروش پوند مشغول می‌شوند که باعث کاهش ارزش آن می‌شود.

از سوی دیگر، گزارش‌های اقتصادی مانند نرخ بیکاری، نرخ تورم و رشد اقتصادی هم می‌توانند احساسات بازار را تحت تاثیر قرار دهند. گزارش‌های مثبت می‌توانند اعتماد به اقتصاد را افزایش دهند و قیمت پوند را بالا ببرند، در حالی که گزارش‌های منفی می‌توانند اثر معکوسی داشته باشند.

رویدادهای سیاسی و اقتصادی

تصمیم‌های سیاسی دولت انگلستان در مورد کشور خودش و شیوه برخورد با سیاست‌های خارجی دیگر کشورهای جهان، نمونه‌ای از تاثیرهای شدید رویدادهای سیاسی بر ارزش پوند هستند. به عنوان مثال، پس از همه‌پرسی برگزیت در سال 2016، ارزش پوند به شدت کاهش یافت؛ چون بازارها نگران آینده اقتصادی بریتانیا بودند.

وضعیت قیمت پوند در بازار جهانی فارکس

پوند بریتانیا چهارمین ارز پرمعامله و سومین ارز ذخیره‌ای پُرکاربرد در جهان است؛ بنابراین، جایگاه قابل توجهی در بازارهای بین‌المللی دارد. در بازار فارکس، جفت ارزهای پوند به دلیل نوسان‌ها و حجم معاملات بالا، بسیار محبوب هستند. برخی از مهم‌ترین آنها شامل موارد زیر می‌شوند.

وضعیت قیمت پوند در بازار جهانی فارکس

GBP/USD

این جفت ارز که به نام «کابل» (The cable) هم شناخته می‌شود، نرخ تبادل بین پوند بریتانیا و دلار آمریکا را نشان می‌دهد و یکی از قدیمی‌ترین و پرمعامله‌ترین جفت ارزها در جهان است.

GBP/JPY

نرخ تبادل بین پوند بریتانیا و ین ژاپن با این جفت ارز نشان داده می‌شود. معامله‌گران، این جفت ارز را به دلیل نوسان‌های زیادش دوست دارند.

EUR/GBP

این جفت ارز، نرخ تبادل بین یورو و پوند بریتانیا را نشان می‌دهد و به دلیل ارتباط اقتصادی نزدیک بین منطقه یورو و بریتانیا از اهمیت زیادی برخوردار است.

GBP/AUD

نرخ تبادل بین پوند بریتانیا و دلار استرالیا را با این جفت ارز نشان می‌دهند. این جفت ارز به دلیل تفاوت‌های زمانی و اقتصادی بین دو کشور، جذابیت خاصی دارد.

GBP/CAD

در این جفت ارز، شاهد نرخ تبادل بین پوند بریتانیا و دلار کانادا هستید که به دلیل وابستگی اقتصادی کانادا به صادرات نفت، تحت تاثیر قیمت نفت قرار می‌گیرد.

پیش‌بینی وضعیت قیمت پوند بریتانیا در سال 2024 و آینده

ترس از جنگ در خاورمیانه، همراه با تغییر سیاست‌های نرخ بهره فدرال رزرو آمریکا و افزایش آن نرخ، تقاضا برای دلار آمریکا را دو برابر کرده است. این حال و هوای محتاطانه بر ارزهای ریسکی مانند پوند بریتانیا تاثیر گذاشت و با تغییر سیاست‌های بانک مرکزی انگلستان به سمت کاهش نرخ بهره، بر این آثار منفی، دامن زد.

سوال بزرگ بانک مرکزی انگلستان: پیروی از فدرال رزرو یا بانک مرکزی اروپا؟

بانک مرکزی انگلستان باید با توجه به روند جهانی کاهش نرخ بهره توسط بانک‌های مرکزی بزرگ، تصمیم خود را برای پیروی از فدرال رزرو یا بانک مرکزی اروپا نهایی کند. اقتصاددان‌ها پیش‌بینی کرده بودند که فدرال رزرو، اولین بانکی خواهد بود که نرخ بهره را کاهش می‌دهد؛ اما این بانک تصمیم گرفت که کاهش نرخ بهره را تا نیمه دوم سال 2024 عقب بیندازد.

در مقابل، بانک مرکزی اروپا اعلام کرد که تصمیم‌های خود را به طور مستقل می‌گیرد و انتظار می‌رود که از ژوئن، کاهش نرخ بهره را آغاز کند. با توجه به چیزی که فعلا مشخص است، مسیر جدید نرخ بهره بانک مرکزی اروپا باعث کاهش قیمت پوند می‌شود. سرمایه‌گذاران انتظار داشتند که بانک مرکزی انگلستان از فدرال رزرو پیروی کند؛ اما اکنون خود را برای دو کاهش نرخ بهره در سال 2024 آماده می‌کنند.

تاثیر تغییرهای نرخ تورم و رشد اقتصادی انگلستان روی قیمت پوند

نرخ تورم انگلستان همچنان در حال افزایش است و انتظار می‌رود که به هدف بانک مرکزی در ماه‌های آینده برسد. بانک مرکزی انگلستان پیش‌بینی کرده است که تورم سالانه در سه‌ماهه دوم سال 2024 به زیر 2% خواهد رسید و کاهش نرخ بهره طبق پیش‌بینی‌ها انجام می‌شود. این موضوع، برای بسیاری از صنایع خوشایند خواهد بود؛ چون اقتصاد انگلستان همچنان در حال مبارزه برای پیشرفت است.

پیش‌بینی تحولات قیمت پوند به دلار (GBP/USD)؛ احتمال انحراف بریتانیا از فدرال رزرو

کارشناس‌ها انتظار دارند که بانک انگلستان، احتمالا قبل از فدرال رزرو، نرخ بهره را کاهش دهد. این موضوع، نشان‌دهنده انحراف جزئی از چرخه فعلی افزایش نرخ بهره است که در آن بانک انگلستان و چندین بانک مرکزی اروپایی دیگر به دلیل حساسیت بیشتر نسبت به کاهش قیمت پوند، نرخ‌ها را افزایش داده‌اند. کارشناس‌ها فکر می‌کنند که ارتباط بین سیاست‌های فدرال رزرو و بانک انگلستان، متفاوت‌تر از چیزی است که به نظر می‌رسد و بانک انگلستان به طور قابل توجهی از تصمیم‌های فدرال رزرو دوری می‌کند.

آینده قیمت پوند در سال جاری و 2025 چه خواهد بود؟

پیش‌بینی‌ها برای ارزش پوند بریتانیا در سال جاری نشان می‌دهند که احتمالا در کوتاه‌مدت، ارزش آن در برابر دلار آمریکا و یورو به چند دلیل، کاهش پیدا می‌کند. چندین عامل کلیدی در این پیش‌بینی‌ها نقش دارند:

  • به احتمال زیاد در سال جاری، بانک انگلستان، نرخ بهره را کاهش می‌دهد که می‌تواند باعث کاهش قیمت پوند شود.
  • وضعیت اقتصادی و سیاسی بریتانیا، مانند انتخابات و سیاست‌های مالی جدید، می‌تواند فشار نزولی بر پوند را دو چندان کند.
  • با توجه به سیاست‌های فدرال رزرو آمریکا و تقاضای بالای دلار، این احتمال وجود دارد که پوند در برابر دلار آمریکا ضعیف‌تر شود.

10 نکته جالب در مورد پوند استرلینگ

پوند در گذر زمان با تغییر و تحول‌های گوناگونی روبه‌رو شد که هر کدام از آنها بخش‌های جالبی را به تاریخ این ارز قدیمی اضافه کردند. در بخش زیر می‌خواهیم شما را با چند مورد از این بخش‌های جالب، آشناتر کنیم.

10 نکته جالب در مورد پوند استرلینگ

  1. اولین اسکناس‌های پوند که در سال 1694 به وجود آمدند، دست نویس بودند.
  2. بریتانیا در سال 1990 می‌خواست ارزش پوند انگلیس را به مارک آلمان بچسباند؛ اما اندکی بعد این موضوع را کاملا لغو کرد.
  3. پوند استرلینگ بریتانیا گاهی با نام مستعار (Quid) شناخته می‌شود.
  4. اسکناس 20 پوندی پلیمری، تصویر «جوزف مالورد ویلیام ترنر» (Joseph Mallord William Turner) که یک نقاش رمانتیک انگلیسی بود را نشان می‌دهد، در حالی که نسخه کاغذی همان اسکناس، تصویر «آدام اسمیت» (Adam Smith) که یک فیلسوف اجتماعی و اقتصاددان اسکاتلندی بود را به نمایش می‌گذارد.
  5. نماد پوند (£) از حرف L در کلمه لاتین (Libra) به معنای وزن گرفته شد.
  6. کلمه «استرلینگ» از کلمه (Steorra) به معنای ستاره ریشه می‌گیرد؛ چون سکه‌های نقره‌ای در انگلستان نورمن، یک ستاره کوچک داشتند.
  7. پوند استرلینگ یکی از ارزهای تشکیل‌دهنده حقوق برداشت ویژه صندوق بین‌المللی پول است.
  8. جزایر گرنزی، جرزی و جزیره من، نسخه‌های محلی خود از پوند استرلینگ را تولید می‌کنند.
  9. اسکناس‌های یک پوند و 100 پوند به ندرت استفاده می‌شوند.
  10. بانک انگلستان از سال 2016 شروع به انتشار اسکناس‌های پلاستیکی کرد. اسکناس‌های پلاستیکی پوند انگلیسی از پلیمر ساخته شده‌اند که یک ماده پلاستیکی نازک و انعطاف‌پذیر است. اولین اسکناس پلاستیکی 5 پوندی بود. اسکناس‌های 10 پوندی در سال 2017 و اسکناس‌های 20 پوندی در سال 2020 به دنبال آن آمدند. این اسکناس‌ها در کنار ویژگی‌های پیشرفته امنیتی، ویژگی‌های لمسی هم دارند که به افراد نابینا و کم‌بینا در شناسایی ارزش اسکناس کمک می‌کنند.

سوالات متداول قیمت پوند

چرا پوند را Quid می‌نامند؟

برخی معتقدند که این واژه از عبارت (quid pro quo) در لاتین به معنای «چیزی برای چیزی» سرچشمه می‌گیرد، در حالی که برخی دیگر فکر می‌کنند از «کویدهمپتون» آمده است، جایی که زمانی یک کارخانه کاغذ سلطنتی وجود داشت.

چه چیزی پشتوانه پوند انگلیس است؟

پوند انگلیس توسط هیچ کالایی مانند طلا، پشتیبانی نمی‌شود و مانند بسیاری از ارزها نوعی ارز فیات است که ارزش آن به وسیله عرضه و تقاضای ارز تعیین می‌شود.

آیا ترید پوند، کار عاقلانه‌ای است؟

بله؛ چون این ارز هم یکی از ارزهای قوی و قدیمی در جهان است که به دلیل حجم معاملات بالا و نقدینگی خوب، طرفداران زیادی دارد.

پوند؛ همچنان ارزشمند، حتی در فراز و فرودها

با وجود آنکه تحلیل‌های مختلف، خبر از کاهش احتمالی قیمت پوند در سال‌های آینده را می‌دهند؛ ولی نباید این نکته مهم را از یاد ببریم که این ارز قدیمی، همچنان در لیست قوی‌ترین ارزهای فیات موجود در جهان قرار دارد و به دلیل اقتصاد و سیاست‌هایش حتی با وجود کاهش دوره‌ای، باز هم قوی باقی می‌ماند.

منتها اگر اکنون عینک یک تریدر یا سرمایه‌ گذار را به چشم بزنیم و به دنبال سودآوری از بازارهای مالی باشیم باید بدانیم که همسو بودن با دلار در این بازه زمانی، بهتر از قرار گرفتن در سمت پوند خواهد بود.

با این حال، تشخیص دقیق این موضوع و حتی تصمیم‌گیری در مورد ایستادن در سمت درست بازارهای مالی به دیدگاه شخصی شما و اهداف مالیتان بستگی دارد که در اثر آموزش، تمرین و حضور در دل بازارهای مالی به آن می‌رسید. اگر هم با رسیدن به این دیدگاه فاصله دارید، همیشه می‌توانید با آغاز یادگیری، فصل جدیدی از آگاهی و دانش را از آن خود کنید.

نظر شما چیست؟

آیا در سال جاری، پوند را ارز مناسبی برای سرمایه گذاری در نظر می‌گیرید یا به سمت دلار و طلا تغییر جهت می‌دهید؟

بروکرهای بررسی شده

مقالات مرتبط

0 پاسخ‌ها برای “بررسی قیمت پوند در بازارهای مالی به همراه تحلیل ارزش آن در سال 2025”

ارسال پاسخ

*